divendres, 17 d’agost de 2012

A Catalunya llenya, a Irlanda la torba.


El dimarts passat dia 14 d’agost a la tarda, vaig veure al canal 33 el capitol d’Irlanda del documental ‘Amb els teus ulls’* on la Sophie i el seu gos pigall viatgen i descobreixen el món desde una altre prespectiva. 
A Irlanda la Sophie entre d’altres coses, descobreix com els pastors controlen el remat amb els seus gossos, visita una fira de compra venda de ponis i cavalls i visita uns cultivadors de torba. Aquests últims em van cridar l’atenció perquè en desconeixia la seva existència.
La torba és un material orgànic d’estructura fibrosa vegetal. Es forma en zones pantanoses que s’anomenen torberes on la descomposició i humificació de la matèria orgànica és molt lenta. És la primera etapa de la transformació del teixit vegetal en carbó. Aproximadament està format per un 60% de carboni, un 35% d’oxigen i un 5% d’hidrogen. Majoritàriament s’utilitza per a un ús domèstic. La torba és molt comuna a Irlanda degut el seu clima i sòl. En el documental expliquen que no ho fan només com un estalvi sinó també com una tradició. 
Piles de Torba assecant-se

Desde Transporterra no us podem abastir d’aquesta torba Irlandesa però si que us podem bolcar el camió ple de llenya d’alzina o descarregar-la amb la grua en saques big bags d’un metre cúbic allà on vosaltres ho necessiteu. Recordeu que oferim l'opció de compartir camió amb algún familiar, amic o veí que visqui a prop vostre per tal d'estalviar en les despesses de transport.


*(Si voleu veure el moment en que parlen de la torba al documental avanceu fins als 16 minuts i 15 segons).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada